Nina Annas Design

Lamporna som belyser Furilden

Alla lampor i serien Furilden är inspirerade av just denna magiska plats på nordöstra Gotland. På halvön Furilden ligger den gamla fabriken med sina höga tornbyggnader omgiven av högar av vit kalksten.

Inspiration

Lamporna i serien speglar de olika höga byggnaderna på ett eller annat sätt. Tredimensionella eller tvådimensionella i sin karaktär fångar de tornens delar. Av byggnadernas former och i sin råa form både känner och ser man den industriella känslan. Svetsade, bankade och putsade för hand. Lampsladdar i linnetextil med retro-kontakt.

Material

  • Järn
  • Textil

Det avlånga tornet som sitter i badrummet

Denna avlånga lampa specialdesignade jag för vårt badrum. Uttaget i väggen kom ut snett ovanför handfatet, vi hade just kaklat den vackra kalkstenen Norrvange antikborstad från Slite stenhuggeri och jag ville inte borra sönder den vackra plattan. Så lampan vilar bara med sin mitt-konsol mot väggen där elen går in och är sedan skruvad upp i taket med en utomordentligt finurlig lösning.

Till det krävdes såklart ett specialverktyg, som pappa också fick tillverka. Själva formen och modellen av lampan som helhet är inspirerad av den långa ”tunneln” där man se havet i andra änden som ligger vid fabriken.

En liten bordslampa

Denna enkla modell med sina små fötter för att stå stadigt är även den inspirerad av de höga byggnaderna kring fabriken på Furilden. Jag ritade stängerna horisontellt, precis som den avlånga badrumslampan för att serien skulle hänga ihop. Denna lampa är så nätt i sin form trots allt järn. Den står på olika platser i vårt hem och passar in överallt. Den är också ett underbart komplement till stringhyllorna.

Hängande torn

Jag ville få den lilla bordslampan att se mer robust ut. Också underlätta svetsandet för pappa som började bli trött på små järnpinnar att foga samman på millimetern. I dessa hängande torn skapades därför först 4-kanten som sedan svetsades på en avlång stomme med enbart hörnpinnarna. Ett grövre och mer industriellt uttryck.

Det platta tornet

Efter något år ville jag göra platta lampor som siluetter att lysa i fönster med smala karmar, på smala sideboard eller varför inte på golv. Jag tog helt enkelt bort den tredimensionella formen och gjorde den platt tvådimensionell med en kvadratisk bottenplatta i plåt som stabilitet. Just denna står som fönsterlampa hemma hos oss med en senapsgul linnesladd till. Med en glödlampa med ett guldigt ljus blir produkten varm och stilren.

Golvlampan

En enkelt placerad golvlampa som också leker med tornformerna i Furildenserien. Denna i 7mm fyrkantsjärn med linnesladd i grönt. En hög golvlampa med en fot som gör den stabil också med linnesladd.

Föregående projekt

Sten blir soffbord