Nina Annas Design

Om designern

Jag har byggt, tapetserat, byggt möbler, sytt, kopplat el samt ritat ritningar till byggare, elektriker och VVS-montörer som får utföra mina idéer.

Hur började det

Jag har haft förmånen att växa upp bland byggare på mammas sida och älskade att hänga med morfar som drev sitt eget byggföretag. Morfar var bästa barnvakten. Han gav mig en verktygslåda och brädor och sa till mig att ”bygga något” samt också hålla mig undan centrum av bygget – så jag inte skulle få något i huvudet.

Jag byggde, sågade och spikade. Fikade limpsmörgås och te med gubbarna för att sedan bygga mera. Hellre än bra. När dagen var slut tittade vi på vad jag knåpat med, vilka idéer som kläckts och vad jag kämpat med och fick hjälp där jag kört fast. Ibland fick jag hjälpa till på bygget med att spika fast papp, fylla isolering eller något annat som passade en liten ungen på 7 – 12 år. Älskade det. Med morfar gällde det att alltid vara redo, på väg och ”skynda sig”. Jag har begåvats med att ha många händiga och kreativa människor kring mig i min uppväxt och med två smarta, genompraktiska och kreativa föräldrar som på var sitt håll fixat det mesta har jag lärt mig att ingenting är omöjligt. De har modellerat problemlösning och hantverk från olika perspektiv. I hela mitt liv har jag alltså löst problem i rasande fart och ganska kvickt lärde jag mig att delegera och projektleda det jag inte hann med. Allt från hur dagarna skulle planeras över jul när jag var liten så mina skilda föräldrar skulle komma överens på bästa sätt till hur jag skulle få favorittapeten att se mer snygg ut om jag tapetserade den horisontellt när jag blev äldre. Allt från hur jag i mitt yrke planerar stora kompetenshöjande utbildningsuppdrag och implementerar dem till hur jag ser till att få saker att hända och utvecklas i såväl familjen, på jobbet eller i andra privata eller offentliga sektorer genom min profession i mitt egna företag.

Hur fortsatte det

Parallellt med min profession som Leg KBT terapeut och det dagliga jobbet med inlärningsteori, beteendeanalyser, funktionella analyser, problemlösning, konflikthantering och målfokusering sedan 20 år har jag fortsatt vara kreativ. Ambitionen var inte att designa möbler och lampor till försäljning eller att kläcka en affärsidé på något sätt. Nej, anledningen till alla olika lampor och möbler som skapats de senaste 15 åren har varit helt andra funktioner.

Min första möbel för 15 år sedan blev ett matbord i ek med kalkstensskiva och tillhörande bänkar för att jag helt enkelt saknade ett matbord. Min första lampa ritades av mig och tillverkades av min pappa för tio år sedan för att det var för mörkt på skåpet och att jag såg framför mig vad som skulle passa bra just där, enligt mig. Former, tagna ur inspiration från naturen och platser jag tycker om, som fyller funktioner. Att som matbord samla de jag gillar att umgås med och att som lampa ljusa upp mörkret. Lösningar och produkter som är vackra, tillgodoser mitt enorma behov av att uttrycka en känsla, lösa ett problem, sätta igång och vara delaktig i ett projekt för att.. se om det går. Se resultatet liksom. Snart uppstod fler klurigheter och behov i olika kontexter av något som kunde lösas genom att rita och skissa en produkt och finna en funktion. Lika ofta var det tvärt om. Att naturens klurigheter eller kontexter påkallade min nyfikenhet och liksom ville bli skapat och uttryckt utan att ett behov av slutresultat fanns.

Mina nära, kära vänner och bekanta blev nyfikna på mina produkter och ville handla – men jag hade ju inte gjort dem för att sälja. Jag hade gjort dem för att lösa de problem och de behov som uppstod rumsligt omkring mig. Jag hade gjort dem för att skapa funktion i kontexten. För att förklara och uttrycka känslor eller hjälpt till att förmedla det i naturen eller situationer som ville bli uttryckt. Det har varit och är det jag är bäst på – oavsett om jag hjälper barn, unga och vuxna i inlärningsteorins värld eller om jag saknar en lampa, en badrumsbänk eller en tavla på väggen.

Var tar det vägen?

När jag tittar mig omkring i vårt hus noterar jag att produkterna har blivit enormt många genom åren. Några vill att de ska börja säljas andra vill köpa dem. Några vill ha hjälp med koncept och projekt andra inredningsfrågor. Jag ombeds designa lösningar på plats!? Tanken på att dela med mig av våra produkter har sakta mognat och, varför inte? Kanske finns det fler där ute som har behov av lösningar, idéer, ritningar, koncept eller enstaka produkter till sina hem, kontor eller andra offentliga miljöer?

Jag skapar den här platsen för mig att samla mina redan tillverkade produkter, skisser, tankar, inspiration och kommande idéer, möjliga affärsidéer och projekt. Kanske behöver just du min hjälp att komma vidare med en kontext, en miljö, en tanke? Kanske känner just du att du vill jobba ihop med mig i något projekt? Kanske vill du bara beställa och köpa en produkt eller skräddarsy en? Hör av dig och låt höra så ser vi vart detta tar vägen!

Vill du se vad som händer med mina projekt i vardagen?

Svenska designmöbler & lampor inspirerade av naturen.

En samling av redan tillverkade produkter, skisser, tankar, inspiration och kommande idéer och projekt.